Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay ile ikinci gün de söyleşimiz devam ediyor. Yıllarca insanların bazı besinler konusunda korkutulduğunu söyleyen Karatay; yumurta, kuruyemiş ve kilo kaybında en önemli hormon olan leptin’i anlattı.

 İşin sırrı leptin’de mi?

Normalde yemek yemeye başladığımız andan itibaren kan şekerimiz ve kan insülinimiz yükselir. Yemek yedikten 2-2.5 saat sonra pankreasımız, glukagon denilen bir hormon salgılar. Normal yemeğimizi yedikten 4-5 saat sonrasına kadar ağzımıza hiçbir lokma koymazsak leptin hormonu salgılanmaya başlıyoruz. Leptin hormonunun görevi, vücudun çeşitli bölgelerinde, trigliserid şeklinde depolanmış olan yağları yakarak gerekli enerjiyi sağlamaktır. Kilo verebilmek için vücudun leptin hormonu salgılaması gerekiyor. Sık sık yemek yediğimizde kan şekerimiz ve insülinimiz sürekli yüksek olduğu için depodan yağ yakmaya ihtiyaç duymayız.

– Kuruyemiş ve meyve konusunda neler söyleyeceksiniz?

Kuruyemişler doğal karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral kaynağıdırlar. Doğal olarak yani kavrulmadan yendikleri zaman kilo aldırmazlar aksine kilo verdirir. Kilo vermek istiyorsak insülin direnci kırılana kadar günde bir adet meyve bütün olarak yenilebilir. Ancak glisemik indeksi yüksek olan kavun, karpuz, dut ve taze incir yenilmemelidir.

Canan Karatay Diyet Deneyimlerimiz için tıklayın !

– Kolesterolü yükselen gıdalar?

Kolesterolden zengin ya da zayıf gıda tamamen uydurmadır. Hiçbir gıda direkt olarak kan kolesterolünü yükseltmez. Çünkü yediğimiz gıdaları sindirirken vücut ihtiyacına göre kolesterol üretiyor. Kolesterolün iyisi ya da kötüsü olmaz. Kolesterol bir steroiddir. Bu nedenle vücudumuzun ürettiği güçlü bir antioksidandır. Vücudun antioksidona ihtiyacı varsa onun için fazla miktarda kolesterol üretir. Hızla artan diyabet, kalp krizleri, obezite, felç, alzheimer gibi hastalıkların asıl nedeni, kolesterolden, doğal yağlardan mahrum, şekerden ve karbonhidrattan zengin gıda tüketmektir. Doğal beslenen ve serbest gezinen tavukların yumurtalarını yemek, kan kolesterolünü yükseltmez. Günde iki adet doğal yumurta yemek gerekiyor. Özgür dolaşan hayvanların kırmızı eti de sağlıklıdır. Ancak pişirilme şekliyle biz bunları bozarsak kanserojen etkileri oluşur. Sakatatları da öneriyorum. Hepsi son derece yüksek protein içerir, doğal hayvansal yağ da içerir. Kırmızı et doğal yağlarıyla birlikte yenmeli.

Asitli ve şekerli gıdalar karaciğer yağlanmasına neden olur

– Kalp, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı genetik midir?

Hayır, ileri yaşlarda ortaya çıkan tüm dejeneratif hastalıklar önlenebilir hastalıklardır ve genetik değildirler. Kronik bütün hastalıkların temelinde maalesef kilo yatıyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda görülen hastalıkların yüzde 80’inde insülin yüksekliği bulunuyor. İnsülin yüksekliği kansere neden olur. Aşırı karbonhidratlı yiyecek ve içecek tüketiminden sonra kalp krizi geçirme oranı yüzde 70 artıyor. Asitli ve şekerli gıdalar karaciğer yağlanmasına neden olur. Artık küçük çocuklarda bile karaciğer yağlanması görüyoruz. Bunun nedeni asitli ve şekerli gıdaların tüketilmesidir. Bizde çocuklara hediye olarak çikolata getirilir. Bu büyük bir yanlıştır. Bir çocuğa çikolata yerine kavrulmamış kuruyemiş yedirin.